Kranio-Sakral Terapi= KST. En enkel og naturlig terapi
Kranio-Sakral Terapi er terapeutisk behandling af centralnervesystemet. Behandlingen består af forskellige teknikker til naturlig genoprettelse af spændinger og skævheder, der belaster centralnervesystemet. Ved at løsne membraner, bindevæv og muskler så hjernen og rygmarven kan bevæge sig frit, kan systemet klare resten selv.
Kroppen ”computer” er faktisk programmeret til at kunne selv, når den blot får lov. Det vil sige- bliver befriet for skævheder og spændinger omkring centralnervesystemet. Alle KST teknikkerne har i øvrigt »det blide tryk« til fælles. Det vil sige, at terapien altid udføres med meget let hånd, og altid opleves meget behagelig af klienten.
Børn
0-10 år
Fødselsskader
Rigtig mange babyer bliver skæve i kroppen under fødslen. I en undersøgelse fra 1986 af 1200 babyer, havde 88% fået større eller mindre skader ved fødslen. I dag menes det at tallet er større.
Når børn bliver rette op kort til efter fødslen, kan de undgå kolik og de følgevirkninger, der kan opstå ved at få så voldsom en start på livet.
Under fødslen udsættes kroppen for stor belastning. Først bliver kraniet presset gennem fødselskanalen. Efterfølgende vrides og trækkes der for at frigøre den lille krop. Skaderne opstår , når der presses, vrides eller trækkes så hårdt, at rygsøjle og kranium mister deres naturlige form. Disse kan ikke finde tilbage til den rette stilling af sig selv, hvilket kan resultere i et asymmetrisk tryk på hjernen, så dennes funktion bliver nedsat.
Det sker ofte, at den 10. Kranienerve (nervus vagus) bliver klemt under fødslen. Vagus er nerveforbindelsen mellem hjerne og fordøjelsen. Samtidig sørger den også for at kroppen kan slappe af og få tid til at fordøje maden/mælken.
Er nerven klemt tror kroppen, at der er fare på færde, så i stedet for ro og afspænding, går stress-nervesystemet i gang. Det vil sige, at pulsen sættes op og stesshormonet adrenalin bliver pumpet ud i blodet.
Følgen er, som alle der har/har haft kolik kender til: Det gør ondt på barnet efter at have spist. Barnet græder, kan ikke sove, græder mere og mere, er sulten………….
Skaden kan også opstå senere i løbet af barnets opvækst
Alle børn falder og slår sig, og oftest går det heldigvis godt. Skader kan være opstået ved at barnet har slået hovedet, faldet og slået halebenet, væltet på cykel, været udsat for en ulykke (fx piskesmæld), har fået fysisk eller psykisk chok. Disse faktorer kan være årsag til at kranie knoglerne forskubber sig, eller der lagres stress i centralnervesystemet.
Den dårlige og gode spiral
Det er ikke sjovt at være den, der ikke kan sidde stille i skolen. Det er heller ikke befordrende for indlæringen, hvis man ikke kan følge med de andre, fordi man ikke kan følge med de andre, fordi man har svært ved at koncentrere sig om det, der bliver sagt. Læren skælder ud, de andre elver mobber i værste fald og kammeraterne svigter i fritiden.
Forældrene får ofte dårlig samvittighed (er det os der har gjort noget forkert??).
Hvilke problemer ses ofte ved børn ??
Allergi
Autisme
Bidfunktionsproblemer
ADHD
Epilepsi
Fladt baghoved
Fordøjelsesproblemer
For stille børn
Hovedpine/migræne
Hyperaktivitet
Indlæringsvanskeligheder
Kolik
Koncentrationsbesvær
Motoriske problemer
Nakkeproblemer
Ordblindhed
Rygproblemer
Sengevædning
Spasticitet
Stress
Søvnproblemer
Talevanskeligheder
Triste børn
Før behandlingen
Behandlingen foregår anderledes end for voksne. Mange børn kan blive skæmt over at skulle ligge på en briks. Behandlingen af babyer og børn er meget individuel.
Nogle babyer/børn føler sig mest trykke, når de sidder og ligger i armene hos deres mor eller far. Andre sidder på briksen under behandlingen, mens de leger med lidt legetøj. Medbring gerne noget af barnets ynglings legetøj.
Hvis barnet har været meget på hospital og er bange for endnu en behandling, kan
det forekomme at jeg ikke får lov at behandle barnet så meget første gang.
Det kan være svært at forklare et barn, hvad behandlingen går ud på, derfor kan det være nok at forsikre barnet om, at det er rart, det der skal foregå.
Behandlingen foregår på barnets præmisser. Resultatet kan kun blive godt, hvis behandlingen er en god oplevelse for barnet. Derfor ingen pres fra forældre eller terapeut.
Hvornår anvendes KST
KST anvendes ved skavanker som følge af fysiske belastninger.
Ved fødslen bliver vi klemt og vredet. Os så går det ”slag i slag”. Vi falder og slår os, støder hovedet eller bliver påkørt og får piskesmæld. Når vi lider fysisk overlast, kan der ske flere ting. Kroppen spændes op, kraniets membraner krymper og begrænser hjernens funktioner. kraniets knogler forskubber sig, så hjernen ikke fungerer optimal, eller den betydningsfulde nerve i nakken, Nervus Vagus sætter sig i klemme.
Her anvendes KST til afhjælpning af:
Hovedpine
Migræne
Piskesmæld
Dårlig koncentration
Damp Kolik
Fordøjelses besvær
Ryg og nakke problemer
Indlæringsproblemer
Motoriske problemer
Spændinger i kroppen
Bidfunktionsproblemer
Hyperaktivitet
Psykiske problemer
Skavanker som følge af stress belastninger
Stress er hyppigste årsag til, at kroppen ikke fungerer optimalt. Stress påvirker de centrale hjernecentre, der styrer både krop og psyke. Hvis man er syg, kan stress endog forsinke og ligefrem forhindre helbredelse. Her er nogle eksempler på anvendelse af Kranio-Sakral Terapien, der kan bruges til afhjælpning af følgende stressbetingede skavanker:
Depression
Dårlig fordøjelse
Glemsomhed
Halsbrand
Hjertebanken
Hovedpine
Hudproblemer
Højt blodtryk
Irritabilitet
Koncentrationsbesvær
Let til gråd
Mareridt
Maveproblemer
Menstuationssmerter
Migræne
Nakke og rygsmerter
Nervøsitet
Rastløshed
Skuldersmerter
Skæren tænder
Spændte muskler
Svimmelhed
Søvnløshed
Træthed